Om oss

Länsteatern på Gotland drivs av en ideell förening, och har funnits sedan 1995. Då fick den fria gruppen Bryggeriteatern, som varit verksam sedan slutet av 1970-talet, länsteateruppdraget. Sedan dess är teaterns verksamhet, scen och administration inrymd i en vacker f d kyrka från förra sekelskiftet, belägen innanför den södra delen av Visby ringmur.

Länsteaterns uppdrag är att producera professionella produktioner för barn, unga och vuxna, med barn och unga som prioriterad målgrupp. Vidare att varje år få till stånd ett antal gästspel genom inhyrda professionella enskilda aktörer. 

Vi strävar efter att stå för ett varierat utbud och kunna erbjuda publiken angelägen och engagerande scenkonst med lokal förankring. Vi arbetar också med uppsökande föreställningsverksamhet, där vi vill ge alla gotlänningar möjlighet att få uppleva teater oavsett om det sker i i en bygdegård, skola, utomhus eller på vår egen scen i Visby innerstad!

Varje år tar vi emot gästspel från övriga Sverige och producerar även egna föreställningar för barn, unga och vuxna. De senaste åren har samarbetet med GotlandsMusiken, Gotlands Museum, skolor, studieförbund och privata företag intensifierats och resulterat i ett stort antal samproduktioner och gemensamma projekt.

Sedan 2013 innehar Länsteatern även länsdansuppdraget, vilket  innebär att vi också producerar egna professionella dansföreställningar samt tar emot både svenska och internationella dansgästspel. Vårt övergripande mål med dansen är detsamma som med teaterverksamheten; att nå ut till så många gotlänningar som möjligt och beröra och engagera dessa, samt skapa föreställningar med lokal förankring och ett globalt anspråk.

Länsteaterns styrelse 2023-2024

Håkan Onsjö (M)Ordförande/Ledamot
Gunnel Westergren (C) – Vice ordförande/Ledamot
Meit Fohlin (S) – Ledamot

Margareta Carlström Nilsson (S) – Ersättare
Frida Ganshed (M) – Ersättare
Sofia Hoas (C) – Ersättare

För Gotlands Bildningsförbund fastställdes:
Lotta Lundberg-Ericsson (Sensus) – Ordinarie
Rune Gardell (Bilda) – Ersättare

För Riksteatern Gotland fastställdes:
Maria Larsson – Ordinarie
Ersättare – vakant

För Länsteaterns Vänner fastställdes:
Tommy Wahlgren – Ordinarie
Gun-Britt Trossing – Ersättare

Som Länsteaterns personalrepresentant fastställdes:
Ulf Grönhagen

Skip to content