Kroppen talar alla språk – Gästspel (2020)

En film av Susanne Svantesson om danskonstnären Helena Högberg.

Helena Högberg är dansaren som lämnar Stockholm för att flytta till Slite på Gotland mitt i danskarriären, för en längtan att bo i sitt släkthus med en växande familj. Men dansen, hur skulle det bli med den? Året var 1985 och det fanns inte någon konstnärlig dans på Gotland att tala om. Skulle det gå att skapa en ny plattform på ön?

”Jag tänkte inte så mycket, jag bara gjorde”, säger Helena i filmen. Och kanske är det just den inställningen, den självklara drivkraften som skapar utrymme och som gör det möjligt att hitta nya vägar. ”Har man flyttat hit så får man stå sitt kast”, tänkte Helena när hon tidiga mornar och sena kvällar åkte buss mellan Slite och Visby för att undervisa hobbyelever. Senare startade hon utbildningar, blev danskonsulent och har genom åren genomfört mängder med konstnärliga samarbetsprojekt och föreställningar – allt från att jobba med Hidegruppen i ett gammalt nedlagt kalkstensbrott till att koreografera föreställningar på Länsteatern, Romateatern och Bergmancenter.

Passionen för dansen var bränslet och vi kan nu konstatera att det gick att skapa en ny plattform. Helena kom att bli något av Gotlands egen danspionjär. Se Helenas resa i denna dokumentärfilm om ett dansarliv.

Kroppen talar alla språk visas med efterföljande publiksamtal med Helena Högberg och Susanne Svantesson.

Visas i samarbete med Film på Gotland.

Skip to content