Dansveckan 2024

Den 7-11 maj bjuder Länsteatern in till en vecka i dansens tecken. En välfylld vecka med flera dansföreställningar som framförs av olika aktörer. Med Dansbiljetten, som säljs till ett mycket förmånligt pris, kan du se alla föreställningar med efterföljande mingel.

Biljetter: Dansbiljetten köpes i Länsteaterns entré 100kr/st (Gäller samtliga dansföreställningar 8-11 maj) Det går bra att reservera sin plats på 0498-29 10 55.

Insläpp Lilla Entrén (via Berggränd): Kassan öppnar 30 minuter innan föreställningens start.

Betalning: Det går bra att betala med kort och swish. Vi hanterar inte kontanter.

Hörslinga: Vi har alltid hörslinga på. Ställ hörapparaten i T- eller MT-läge.

Rullstolsplats: Bokas via telefonbokning 0498-29 10 55

CHAPLIN DANSAR
7/5
13.00, 14.00 och 15.00
Fri entré
Plats
: Almedalsbiblioteket

Med inspiration från stumfilmens humor och estetik ser vi två dansande karaktärer i en dansföreställning som passar hela familjen.

Med Chaplin dansar flyttar Dansveckan tillfälligt ut i offentliga miljöer och denna dansföreställning kan ses i Almedalsbibliotekets foajé kl. 13.00, 14.00 och 15.00.

INDIGO
8/5 19.00
Plats: Länsteatern

INDIGO är en poetisk väv av dans, film, musik och text. En fri association kring skulptrisen Camille Claudels konstnärskap och livsöde.

Susanne Svantesson är frilansande dansare, koreograf och danspedagog inom nutida dans sedan 1987. Som dansare har hon arbetat med framstående koreografer så som Eva Lundqvist i dansgruppen Vindhäxor, Per Jonsson, Birgitta Egergladh, Margaretha Åsberg, Reich & Szyber m fl.

Sedan början av 1990-talet skapar Susanne egna scenproduktioner där hon ofta samarbetar med konstnärer från olika konstområden i föreställningar/projekt i Sverige och utomlands. Hon har genom åren arbetat/gästat Gotland i många konstnärliga projekt.

Susanne arbetar också med film och hon gjort flera uppmärksammade filmer, bl a ”Män som Dansar” – om de gotländska männen som börjar dansa modern dans, porträttdokumentären ”Kungen av Herrvik” – om båtbyggaren Axner Bodin från Herrvik samt ”Kroppen talar alla språk” – om danskonstnären Helena Högberg.

Susanne har skapat två verk där hon inspirerats av skulptrisen Camille Claudels konstnärskap och livsöde; scenproduktionen ”Indigo” och kortfilmen ”Den blå klänningen”.

Unn Dahlman är dansaren som lämnade Gotland som 16-åring för att utbilda sig vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Hon var därefter anställd vid bl a Riksteatern och frilansade runt om i Sverige samt i Frankrike och USA. Utöver dansen arbetar Unn som leg. Fysioterapeut, akupunktör och yogainstruktör, främst med fokus på psykosomatisk rehabilitering. Sedan många år tillbaka har Unn återvänt till Gotland för att på nytt verka och bo på ön.

Foto: Susanne Svantesson
Porträttfoto: Vanessa McIntosh

CLOSING SEASON
9/5 19.00
Plats: Länsteatern

Bildkonstnären Alma jobbar sedan ett år tillbaka på projektet ”Closing Season” som skildrar hennes upplevelse av Gotland under september-maj, under ”lågsäsong”. Arbetet är gestaltande, med stark dokumentär karaktär och baseras på händelser, möten och relationer till människor hon stöter på eller söker upp. Dansaren och koreografen Alexandra Svensson gestaltar och förkroppsligar en del av detta arbete med hjälp av dans och rörelse i filmen ”Closing Season dance me through”.

Musiken i filmen är gjord av det gotländska bandet Mount Spegge.

Foto: Alma Uhr

DEN PERFEKTA KVINNAN
10/5
19.00
Plats: Länsteatern

En kombination av solodans till två dansfilmer med kvinnan i fokus.

Dansfilmen BRITA – blod, svett och stål är inspirerad av sagor och sägner om kraftkvinnan Dal-Brita Hansdotters liv. Som pendang till denna historiska berättelse visas dansfilmen CRUCIFIGA som tar oss till en fiktiv verklighet om samhällets skeva ideal och normativa förväntningar av kvinnorollen i jakten på att uppnå perfektion.

Erika O’Neill är utbildad vid Balettakademiens treåriga dansutbildning i Stockholm samt på Danscenter Stockholms förberedande linje. Med 15 års yrkesverksamhet som dansare, koreograf och danslärare har hon skapat och medverkat i produktioner för scen, film och tv. Erika har tidigare koreograferat ”Nötknäpparen” (2022) vid Länsteatern Gotland och har skapat de internationellt prisbelönta dansfilmerna ”A Part” (2020) och ”Crucifiga” (2023).

Som konstnär arbetar hon ofta folkloristiskt och samhällsbetraktande. Med ett uttrycksfullt flödande dansspråk i talande miljöer vill hon skapa dans som berör, tilltalar och hänför en bred publik. 

Med en fascination för det gåtfulla och ett sinne för humor, utmanar hennes skapelser såväl verkligheten som fantasin. Som koreograf vill hon skapa en emotionellt medryckande cyklon av rytmiskt synkronisitet i en episk sfär. 

Foto: Sandra Wärn

ABCD – ANY BODY CAN DANCE
11/5
19.00
Plats: Länsteatern

En spännande dansakt med flera olika stilar från olika kulturer. Vi kommer få se en blandning av hiphop, romsk och syriansk dans (dabke).

Foto: Privat

Medverkande

CHAPLIN DANSAR
Dansare:
Alexandra Svensson och Matilda Larsson

INDIGO
Dansare: Unn Dahlman

CLOSING SEASON
Dansare: Alexandra Svensson

DEN PERFEKTA KVINNAN

BRITA – blod svett och stål
Dansare: Julia Ehrstrand, Hilda Hedin, Elin Busk, Kajsa Norman, Ida Long, Linn Stääd Hedberg, Jessica Engberg, Emmy Park och Ingrid Andersson

Crucifiga
Dansare: Victoria Nordgren, Emmy Park, Kajsa Norman, Linn Stääd Hedberg, Elin Busk, Hilda Hedin, Elias Kaft, Kajsa Hjelm, Amelia Hjelm, Sonja Nillius, Maj Rendalen, Emilia Kempe, Tova Smeds, Luna O’Neill

ABCD – ANY BODY CAN DANCE
Dansare
: Elin Ahlström Taikon och Salima Al Safadi

Produktion

DANSVECKAN 2024
Husvärd
: Elias Erixon Schärström
Teknik: Gotland Ljus och Ljud AB
Marknadsföring/Layout
: Ella Näsman
Producent: Annica Grönhagen

CHAPLIN DANSAR
Koreografi: Alexandra Svensson och Matilda Larsson

INDIGO
Idé/Koreografi/Film: Susanne Svantesson
Musik: Carin Bartosch Edström

CLOSING SEASON
Film
: Alma Uhr
Koreograf: Alexandra Svensson

DEN PERFEKTA KVINNAN
Koreografi/Regi/Producent av dans och film:
Erika O’Neill

BRITA – blod, svett och stål
Koreografi/Koncept/Idé: Erika O’Neill
Film/Klipp/Redigering: Viktor Lans
Musik: Viktor Zeidner och Görgen Antonsson

Crucifiga
Film/Regi/Klipp: Simon Hjortek
Assisterande kamera: Johan Brodin
Musik: Viktor Zeidner

ABCD – ANY BODY CAN DANCE
Koreografi
: Elin Ahlström Taikon och Salima Al Safadi

Skip to content