Föreställningar

Skrotissarna Nickelina och Nicke 

- en berättelse om vänner och att inte kasta bort saker som är gamla.

LÄNSTEATERNS KLASSIKERSATSNING
Musikpjäs för människor mellan 2-6 år.

”Skrotissarna Nickelina och Nicke” bygger på en barnbok från 50-talet av Jan Rasp som heter ”Skrotnisse och Nickelina” i original. Den märkvärdiga skrotvärlden med sina säregna innevånare och den eviga sagan om vänskap möter i Länsteaterns bearbetning vår tids miljöansvar och friare normer för hur flickor och pojkar kan vara. Föreställningen är ca 25-30 minuter lång, det beror på barnens ålder och interaktion.

Föreställning spelas gratis för alla förskolebarn på ön. För de förskolor med lämpligt gångavstånd för mindre människor på den magiska teatern vid Bredgatan 10 (Länsteaterns hus) och för ni med era fina förskolor lite längre bort kommer vi till er… om vi får.

Spelperiod September-December

Här finns anmälningsformuläret till förskolorna

Läs mer här.

Skrotissarna Nickelina och Nicke
Ett dockhem

Ett Dockhem

”Den samhällsomvandling som ägde rum under senare halvan av 1800-talet förändrade drastiskt villkoren för familjen och äktenskapet. Än idag haltar jämställdheten mellan kvinnor och män och makt missbrukas. Det syns inte minst i vittnesmålen från #metoo.

"Jag tror att jag först och främst är människa, jag precis som du - eller i alla fall att jag ska försöka bli det." Citat av Nora, ur Ett dockhem från 1879. ”

Mer information och biljetter

Samma ull

”Oavsett vem jag möter i livet är vi av samma ull…

Om storm och stiltje, förtvivlan och hopp handlar det nya folkmusikdramat Samma ull som uruppförs på Länsteatern i halva oktober. Det bygger på en verklig händelse, en strapatsfylld resa som efter 195 år ännu finns i mannaminne. 

1824 stod ullen i centrum på Gotland; allt kvinnfolk stickade, alla ägde lamm som gick lösa året om. Höst och vår drevs de samman. Öns mesta tröjkälling Briten Grankvist lockade den hösten med sig några kvinnor till Stockholm för att sälja tröjor. 

Båtresan dit i oktober avlöpte väl, men när de skulle hem blåste det ”sin hals i krok”. Visbyskutan kom på villovägar. Först på julafton kunde tröjkällingar och herrskapsfolk återvända till Gotland där de länge sörjts som döda.

Eva Sjöstrand har skrivit dramat och sångtexter till elva av Jan Ekedahls underbara melodier. Mats Hallberg har arrangerat och leder kören Allmänna Sången, som regisseras av Karin Kickan Holmberg. Hon gestaltar även den dråpliga Cajsen Sindarve.”

Mer information och biljetter

Samma ull
Never Grow Old

Never Grow Old

Tre dansare i en rafflande färd genom tid och kropp. Never Grow Old flätar samman livsberättelser genom flamenco, cumbia, klassisk – samtida dans i världsklass. Till sin hjälp i sökandet av fysiska minnen och transformationer, såväl fiktiva som faktiska, har Paloma Madrid de expressiva och tekniska dansarna: Belén Maya, stjärna inom samtida flamenco och Ninos Josef, klassiskt och modernt skolad, med bakgrund på Kungliga Operan.

12 oktober kl 19.00, JODA

För mer information och biljetter

Wayward Home

Wayward Home är en folkmusikal som ställer frågan "Hur kan vi fortsätta kämpa när världen vänds upp och ned?" Inspirerad av Noaks Ark och historier om flykt får vi lyssna till berättelsen om en familj som tvingas börja om på nytt. Tre aktörer spelar alla roller och instrument, och genom djupdykande musik, poetiskt manus, och fartfyllt samspel i ensemblen så berättas en tidlös och relevant saga med stort hjärta. Musikalen har tidigare haft tre uppsättningar i USA, och nu har den översatts till svenska!

Musik av Clara Strauch
Manus av Maizy Scarpa
Låttexter & berättelse av Clara Strauch & Maizy Scarpa

Framförs av: Vera Kebbe, Vilhelm Blomgren, Clara Strauch

Biljetter: https://www.ticketmaster.se/event/wayward-home-biljetter/557647

Wayward home
Bellman – visor & bekännelser

Bellman – visor & bekännelser

Vem var egentligen Carl Michael Bellman?

Carl Michael Bellman har en särställning i svensk kulturhistoria. Trots att han dog för mer än 200 år sedan känner alla svenskar till många av hans visor och kan till och med sjunga med i dem. Vem personen Bellman var är dock till stor del höljt i dunkel. Många blandar ihop Bellman med de figurer han sjunger om och tror att han också var en person i samhällets utkant. Detta är långt ifrån sanningen.

I "Bellman – visor & bekännelser" får vi möta Carl Michael där han i slutet av sitt liv sitter i fängelse för obetalda skulder. Bellman rannsakar och reflekterar över sitt liv. Genom många av Carl Michael Bellmans mest älskade visor och nyskrivna texter får vi lära känna mannen bakom visorna.

Som ett jävla solsken

Med humor, upptåg, kärlek och sorg gestaltar Anna-Lena Hemström en av historiens mest fascinerande svenska kvinnor. En teatertime fylld med sånger och musik. Med sig på scen har hon Mulle Holmqvist som förstärker med gitarr.

Som ett jävla solsken baserar sig på Fatima Bremmers prisbelönade biografi om Ester Blenda Nordström, reportern som gick sin egen väg och vågade ta makt över orden.

Ester Blenda förnyade journalistiken, utforskade världen, rökte pipa och körde motorcykel i en tid då kvinnor gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt. En omskriven celebritet och kändis under 1900-talets första hälft.

Här kommer hon igen!

Manus & sångtexter: Lotta Grut
Regi: Karin Kickan Holmberg
Musik: Mulle Holmqvist

Som ett jävla solsken
Invigning av Gotland Pride 2019

Invigning av Gotland Pride 2019

12 november kl 19.00 invigs Gotland Pride på Länsteatern. Hemlig gästartist och öppen bar, välkommen!

Mer info kommer inom kort.

Miss Gotland

”Vem är vinnare, i musikquizet och vem blir ”Miss Gotland”?

Nej, det är ingen vanlig skönhetstävling, bara Gotland som hoppas på ännu en turist, ett nyinflyttat statligt verk eller inhemsk industri utan att utarma naturen. Hur ska det gå ihop? Vem är vi och får vi skylla oss själva för att vi är, dem vi är? Stjärnskottet Hanna Göland och Veteranen Lennart Bäck försöker tillsammans med GotlandsMusikens Blåsarkvintett & Jazztrio utröna sakernas tillstånd. ”

Mer information

Miss Gotland
Bloom Nilsson Åström – en alternativ julshow

Bloom Nilsson Åström – en alternativ julshow

I jul kommer Länsteaterns alldeles särskilda tomtar tillbaka: Conny Bloom, Andreas Nilsson och Janne Åström.

Spelas 18-21 december kl 19.00 och 22 december kl 15.00

Mer info kommer inom kort.

Hjälten på den gröna ön

Årets storsatsning – spelas hela våren!

Medverkande: Nora Ericsson, Fredrik Vahlgren, Erik Törner, Anna Jankert, Lennart Bäck, Bengt-Åke Rundqvist, Evert Jansson, Elin Andersson, Saga Westling, Julia Kollberg, Nadia de Jong

Mer info kommer inom kort.

E´de´det här du kallar kärlek

E´de´det här du kallar kärlek

Under juli 2020 kommer Marie NilssonLind & Lee Gotvik tillsammans med sina drömmars band tillbaka till vår scen. Platsen där allt började om... Efter berörande föreställningar, sommarprat och sitt kommande boksläpp i februari är Marie hos oss för att fortsätta sin berättelse. Vilken berättelse har då Marie denna gång under sitt flygellock och i sina papper? Jo, den om kärlekens pris och irrvägar samt förstås den fortsatta historien om landsbygden och storsta ́n, och som alltid ”om mi och di”.

Biljetterna släpps 29 februari.

Lilla Beddinge Teater & Gotlands länsteater
PRESENTERAR MUSIKALEN

JULIA CAPULET

En berättelse om en ung människa som hittade sin egen väg, och om hennes pappa som försökte skapa en familj, men med sin dotter fick betala för sina brott.

Williams Shakespeares ”Romeo & Julia” - sommaren 2020 som ny musikal.

Under 90 minuter öser 12-manna-bandet musik inspirerad av svensk folkmusik, världsmusik och dramatisk musikalmusik till Shakespeares verser och texter. Musikinstrument från då och nu blandas. Allt är akustiskt. Den mörka svenska skogen möter det blåa stormiga havet. Med båda fötterna långt nertryckta i jord och lera andas vi frisk luft. Ni ska få allt.

Välkomna till denna första samproduktion mellan Gotlands Länsteater och Lilla Beddinge Teater (Sveriges sydligaste teater).

Mer information

Julia Capulet