Är det inte svårt att lära sig allt utantill?

ALLT ELLER INGET 028-1

Den vanligaste frågan man får när man snackar med folk om skådespeleri är "- är det inte svårt att lära sig allt utantill?".

Men tro mig det är den lättaste biten. Att tränga in i och göra rollen till sin är en process som man aldrig blir klar med...inte ens till den sista föreställningen. Detta att förvandla en samling ord i ett manus är något så svårt att det är svårt att förklara. För det finns aldrig bara ett val. Det finns oändliga val. Det gäller bara att välja en tolkning som passar en själv, föreställningen och regissören. Och det är detta vi just nu arbetar med på teatern.

"Horse" heter min figur. En man full av komplexiteter och motsättningar. Å ena sidan säkerheten själv. En riktig machoman. Å andra sidan under ytan en liten människa full av livets alla tillkortakommanden med allt vad det innebär. I det verkliga livet spelar vi alla alltid roller från dag till dag till dess vi dör; i skolan, på arbetet, i hemmet, i relationen till andra människor. Så att på scen gestala ett liv är alltid ett jobb som tar tid. Ibland lyckas vi. Vi når fram! Ibland inte.. Hoppas det går vägen i den här musikalen... som vi snart ska börja spela.

Hälsningar Lennart Bäck